Smycken...

Diamanten var den framstående ädelstenen under 1700-talet. I och med det nya århundradet kom också ett nytt formspråk där man ville skapa enkla och "luftiga" (inte så plåttriga) smycken. 
Den senare delen av 1700-talet präglades av nyklassicismen även kallad "Nyantiken". Detta var en väldigt viktig tid för bland annat konst och arkitektur dock så förändrades inte så mycket inom smyckestillverkningen.
Kvinnorna använde en brosch med en blombukett (som snabbt blev en modesak)
Här syns en moderniserad variant av en blombrosch.
Idag är smyckestillverkning en väldigt populär form utav hantverk och jag förmodar att en hel del av tillverkarna kan hitta lite inspiration ifrån renässansen och 1700-talet då formen på smycken oftast var väldigt enkel.
Ovan visas ett så kallat "kamésmycke" - hantverket på bilden är tillverkat av snäckor ifrån Italien. Under 1700-talet började fler och fler att använda kamén men några århundraden efteråt är den inte lika populär längre. Kronprinsessan Victoria bar ett kamésmycke på sitt bröllop vilket ansågs vara ett litet hopp om en pånyttfödelse för det.
Som ni ser så finns kamén vid örhänget, armbandet men även som detalj på kronan.
Varför har den försvunnit tror ni? Har smyckesindustrin utvecklats så mycket framåt att de äldre formerna och kännetecknena för vissa smycken försvinner?

Kommentarer
Postat av: Sam

thanks for the post guys..Feel confident and smart when you wear trendy fashion jewelry. Make sure you stay in informed about the latest happening and new launches in the fashion jewelry world.



2011-06-30 @ 05:51:58
URL: http://www.smycken.dk/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0