SMINK

På 1700-talet var smink väldigt viktigt, precis som idag! Dock använde man inte bara sminket för att man ville se bra ut, utan sminket var även en markering att man var mer "värd" som människa.


Både adelsmän och adelskvinnor sminkade sig extra vita eftersom de tyckte att brunbrända människor stod för människor som var ute och jobbade hela dagarna. Det var dock väldigt viktigt att man sminkade sig i rätt vit färg. Man sminkade sig nämligen i olika nyanser beroende på hur högt uppsatt man var inom adelsståndet.

Det var inte lite smink man hade på - det var mängder! Man hade röd/rosa rouge på kinderna och på munnen. Ögonen var det inte så ofta man sminkade men gjorde man det var det ofta samma rouge man använde. Rougen var väldigt klar till färgen.
Till ögonbrynen använde man sig oftast av svart kol men det förekom också att man gnuggade fläderbär mot ögonbrynen så de skulle få färg. Vissa adelsdamer och herrar använde sig också av skinn från möss som man klistrade på sina egna ögonbryn.
Det var även fint att markera sina blodådror vid tinningen. För du har förmodligen hört talas om att blått blod var adligt, eller hur?


De flesta gjorde sminket hemma i sitt hus men de mest exklusiva människorna importerade sitt smink från Frankrike.
Eftersom det inte tog tjugo minuter att sminka sig, utan mycket längre tid tvättade man inte bort sminket på kvällen. Man skrapade först bort sminket när det började lossna.


En typisk 1700-tals sminkning gjord av Rebecka

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0