Dresscode...


Här ser vi fyra kvinnor som är typiska "1700-talskvinnor" - Stora välsydda klänningar med panier under, håret är väl uppsatt. Kvinnan i den rosa klänningen har även en tydlig sminkning och alla bär de korsett.

Under 1700-talet var det mest adeln som uppmärksammades. Det finns inga texter om de lägre stånden så som bönderna. På bilden nedanför ser man dock tydligt vilken klasskillnad det var eller hur?

Hon har fortfarande en färgrann sminkning, om vi tittar på skorna så är även de "moderiktiga" med den spetsiga tån, silverspännet och klacken. Klänningen håller dock inte samma klass som adelkvinnornas. Jag skulle nog säga att kvinnan på bilden håller en ganska hög klass för att vara bonde, men hon är långt ifrån de andra kvinnornas status, eller hur?

Dessa två bilder visar tydligt hur viktig "dresscoden" var under 1700-talet. Även idag följer vi väl en så kallad "dresscode" men är det med samma syfte som för ca. 300 år sen? Ska vi bära olika typer av kläder för att andra ska se om vi är rika eller fattiga?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0