Adelsdamernas klädmode under 1700-talet

Om du sitter och funderar över vad kvinnor och män på 1700-talet hade på sig, vad tänker du på då? Jag tror inte det är slitna jeans och en t-shirt i alla fall. Nej, tankarna går förmodligen till den då populära korsetten när det gäller modet för kvinnor. Männen hade också modeideal att följa men de är inte lika välkända som kvinnornas.


Adelskvinnorna skulle se så smala ut som möjligt och deras kläder skulle vara annorlunda jämfört med arbetarklass kvinnornas. Alla kvinnor (även gravida), flickor och även pojkar skulle bära korsett. Korsetten är ett underklädsplagg som snöras bak i ryggen. På 1700-talet var korsetten gjord av valben men även metall kunde förekomma som var insytt i tyg. Varför man började bära korsett i tidig ålder var för att man skulle bli van att bära korsetten eftersom ingen hade en kropp som såg ut så naturligt men även för att man trodde det skulle ge barnen en bra hållning.

Korsett används än idag men det är inte ett plagg man använder varje dag och den är inte lika hårt åtsatt. Den används oftast som ett underklädesplagg men just nu är en del av dagens mode att underkläderna ska synas så det kan förekomma att korsetter eller liknande sitter utanpå än under ett plagg idag.


Ett exempel på hur korsetter såg ut då...

...samt ett exempel på hur en korsett kan se ut idag.

Vad använde kvinnorna mer än en korsett då? De använde sig av en underkjol som på 1700-talet kallades för panier. Kjolarna var gjorda av antingen rotting, valben eller järn som var insydda i tyg. Kjolen var antingen klockformad, platt eller rund. Med den runda formen kom fram började kvinnorna använda en kudde eller en stålställning som skulle förstora rumpan. Stålställingen eller kudden kallas för Turnyr.   


Ett exempel på hur en klänning ser ut med hjälp av en turnyr.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0